Short List

Reviews, Interviews & Concertreviews
Metal-Nose
2021 / 2020 / 2019 / 2018 / 2017 / 2016 / 2015 / 2014 / 2013 / 2012 / 2011 / 2010 / 2009 / 2008 / 2007

Geen gebeurtenissen deze maand.

MaDiWoDoVriZatZon
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Heavenly - Een Franse Furie

Interview door Geert Ryssen


De Franse groep Heavenly is bijzonder productief. Zopas hebben ze “Virus”, hun vijfde studio album afgeleverd en dat ondanks een ingrijpende bezettingswissel waarbij drie leden werden vervangen. Van de bezetting op het door Peter Sielck in 2000 geproduceerde debuut, blijft alleen nog zanger Ben Sotto over. Hij is de mastermind van de groep die alles in goede banen leidt. “Ik ben diegene die de hoofdmoot van de nummers schrijft, maar ik luister ook naar de opinie van de anderen. Als mijn demo’s klaar zijn, laat ik ze horen aan de ganse groep. Charley (Corbiaux, gitarist - red.) en Oliver (Lapauze, gitaar) – red.) of Thomas (das Neves, drums – red.) en Matthieu (Plana, bas – red.) kunnen dan aanpassingen voorstellen en uitwerken. Op die manier zijn ze allemaal betrokken bij het creatieve proces. Ik heb vooral veel samengewerkt met Matthieu. Hij nog een echte, pure bassist en heeft aan de plaat een fantastische groove bezorgd.”

VAN GERMAANSE POWER METAL TOT EEN EIGEN FUSIE VAN STIJLEN
Muzikaal is Heavenly geëvolueerd van professionele, maar gestandaardiseerde power metal tot een originele metalband die ook elementen van gothic, progmetal en melodieuze rock op een spannende manier weet te verwerken. “We houden van heel wat verschillende muzikale stijlen, van klassiek tot jazz en van mainstream rock tot heavy metal. Er bestaan in onze hoofden werkelijk geen grenzen tussen de muziekgenres. Tijdens het componeren van “Virus” hebben we alles gedaan waar we van houden, zonder onszelf beperkingen op te leggen. Het kan bijvoorbeeld bijzonder interessant zijn om een mooie en zachte melodie te plaatsen tegen de achtergrond van een krachtige en agressieve begeleiding.” Het is Ben’s overtuiging dat een grondige bezettingwijziging de groep alleen maar sterker heeft gemaakt. “Na de split van drie leden was het heel belangrijk om wat tijd te nemen en een nieuwe, sterke eenheid op te bouwen. Ik wilde ook een aantal fouten uit het verleden vermijden.” Dat hij daarin geslaagd is bewijst de nieuwe cd “Virus” op alle fronten. Niet alleen compositorisch is de plaat een pareltje, maar ook qua uitvoering en sound is dit een op en top professioneel product. “Ik wilde alleen met de beste mensen werken die ik kon krijgen. De productie is hoofdzakelijk ons eigen werk, maar met de hulp van Philip Colodetti hebben we een fantastische mix kunnen maken. Die gast is echt geniaal! Als je zo’n prachtige mix hebt, dan moet je zorgen dat de transfer naar cd ook perfect is en daarvoor hebben we Mika Jussila gekozen, hij is echt wel het neusje van de zalm wat het maken van een goede master betreft. Hij heeft o.a. gewerkt met Gamma Ray, Nightwish en Sonata Arctica.”

VISUEEL OP HET VERKEERDE BEEN GEZET
Toen ik de hoes zag van “Virus” moest ik even gaan controleren of het wel degelijk om dezelfde band ging die in 2000 debuteerde met een cd die door een zalige engel werd gesierd. “Virus” toont een knappe, maar huiveringwekkende schilderij van een dreigende en moorddadige figuur met doodshoofd. “De cover moest in relatie staan tot de titelsong die het verhaal vertelt van een spion die er alleen maar op uit is om te vernietigen, pijn te verspreiden en terreur te zaaien. Het was dus onmogelijk om een ‘hemelse’ cover te hebben met mooie engelen. Ik ga akkoord dat het artwork niet typisch is voor onze soort muziek, maar het reflecteert wel perfect waar “Virus” over gaat. Bovendien is de stijl van Heavenly krachtiger en agressiever dan ooit.” Heavenly heeft ook een videoclip opgenomen voor “Spill Blood On Fire”, toevallig of niet mijn favoriete song van de cd. “Persoonlijk houd ik ook heel erg van die song. Het gaat daarin over alle wonden die de mensheid heeft geslagen over de eeuwen heen. Het blijft maar doorgaan: oorlog, terreur, racisme, armoede, pollutie, … Het gekke is dat we blijkbaar nooit iets leren van het verleden. Ik had al heel lang een refrein in mijn hoofd zitten met het zinnetje “let’s talk about fight, let’s talk about misery…” en ik moest daar gewoon iets mee doen. Ik heb deze song ‘moeten’ schrijven om mezelf te bevrijden!” Dat een Franse groep in het Engels zingt doet misschien vragen rijzen over de teksten en de zang, maar ik kan je verzekeren dat de in Zuid-Frankrijk wonende Ben accentloos zingt. Dat blijkt dan ook weer geen wonder te zijn: “Ik ben eigenlijk van oorsprong niet Franstalig, het is dan ook heel natuurlijk voor mij om in het Engels te schrijven en te zingen.”


Musicians:
Ben Sotto: vocals
Charley Corbiaux: guitars
Olivier Lapauze: guitars
Matthieu Plana: bass
Thomas das Neves: drums
Guests
Tanja (Lullacry) on ‘When The Rain Begins To Fall’
Kevin Codfret (Adagio) on ‘Bravery In The Field’
Tony Kakko (Sonata Arctica) on ‘Wasted Time’

Tracklist:
The Dark Memories (6:06)
Spill Blood On Fire (5:15)
Virus (6:14)
The Power & Fury (6:01)
Wasted Time (5:55)
Bravery In The Field (5:50)
Liberty (5:29)
When The Rain Begins To Fall (4:15)
The Prince Of The World (5:14)

Release: CD: 2007-01-27
Style: Melodic Power Metal
Label: www.afm-records.de / www.rockinc.nl
Website: www.heavenly.fr
Contact:
Playing Time:
Cat. N°:
Review by:
Translated by:
Rating:

De bespreking vind je hier


Geplaatst door Jany op dinsdag 02 oktober 2007 - 19:58:07
Reageren is uitgeschakeld

Banners

 

 

Welkom

Inlognaam:

Wachtwoord:


Vergeet me niet

[ ]
[ ]
[ ]
Cd & Dvd Reviews

01. CD reviews 2021
NEGURA BUNGET: Zau
With respect for the late Negru!
01. CD reviews 2021
THE TEA PARTY: Blood Moon Rising
Exceptional A class as usual!
01. CD reviews 2021
AEPHANEMER: A Dream Of Wilderness
A seminal self-willed band...
01. CD reviews 2021
DER WEG EINER FREIHEIT: Noktvrn
Simply brilliant, their best album so far!
01. CD reviews 2021
SWALLOW THE SUN: Moonflowers
A world of grief and beauty...
TaalZoeken Metal-Nose

Date / Time

 
Verwijs naar ons

Verwijs naar ons
Website in order to promote heavy-metal & hard-rock to a broader audience in Flanders but also in the entire world.
No part from this website may be used in any other publication whether in print or on the world wide web without the editor's consent.
All material is exclusive to Metal-Nose and copyright protected. All rights reserved. Copyright © Metal-Nose 20/05/2004. - www.metal-nose.org