Short List

Reviews, Interviews & Concertreviews
Metal-Nose
2021 / 2020 / 2019 / 2018 / 2017 / 2016 / 2015 / 2014 / 2013 / 2012 / 2011 / 2010 / 2009 / 2008 / 2007

Geen gebeurtenissen deze maand.

MaDiWoDoVriZatZon


12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Saturnus/Ataraxie - Biebob - Vosselaar - 20/10/2007

Text & Pics: Vera


Vorig jaar was november een uitgelezen maand voor de doom metalliefhebbers door de komst van Novembers Doom en Saturnus die eindelijk in België en Nederland hun eerste concerten gaven. Iets waar menig doomliefhebber jaren vruchteloos op gewacht had. Dit jaar wordt het dankzij de uitstekende LSP organisatie nog eens dunnetjes overgedaan. Hoewel, dat “dunnetjes” kunnen we er gerust aflaten, want zowel Saturnus als Novembers Doom zijn dit jaar (op andere data) hoofdact in de Biebob. Als eerste was op 20 oktober Saturnus aan de beurt. Om de aanwezigen in de stemming te brengen werden zij voorafgegaan door Ataraxie en Funeral. Dachten we. Want bij aankomst bleek dat Funeral niet kwam. Deze kleine domper op de doomvreugde werd meteen gezalfd door het bericht dat Saturnus vanavond bijna twee uur zou spelen. Onze donkere harten lichtten zowaar even fel op.


Als eerste was het de beurt aan Ataraxie. Dit occulte doomkwartet uit Rouen, Frankrijk is al een poosje bezig, bracht het album “Slow Transcending Agony” uit, maar werkt volgens gitarist Fred naarstig aan een opvolger en daar zouden vanavond al enkele nummers uit gespeeld worden. Bij Ataraxie is dit bijna de hele set want de songs zijn zo lang dat er maar vijf stuks in drie kwartier doom ging. Het werd me al meteen duidelijk dat de band in de loop der jaren veel extremer geworden is en de bakens heeft verlegd naar de ultra grommende, tergend trage funeral doom. Er werd geopend met een oud nummer “L’Ataraxie”. Trage, nazinderende riffs doen het huis op zijn grondvesten daveren, gegeseld door enkele strakke meppen van drummer Pierre Senecal. De zang – of laten we het een uiting van opperste wanhoop noemen – van bassist Marquis is ijselijk kil en door merg en been gaande. Toch kan het tweede nummer “Anhédonie” me wel bekoren want de trage ritmes hebben een melodieus aspect door het gitaarwerk van Fred en Sylvain. De St. Vitus cover “Dark World” maakt een luttele golf van herkenning los in het publiek. Een tweede nieuw nummer is “Walking Through The Land Of Falsity”. Het is extreem traag en kent een gesproken einde in de Franse taal. Een uptemponummer sluit de set af. “Another Day Of Despondency” is afkomstig van de vorige cd en kent ook enkele brutale death/doom uitvallen en fluisterzang die een welkome afwisseling bieden in de soms vrij monotone gitaarpartijen en doom riffs. De evolutie van deze band waarvan sommige leden ook actief zijn in Hyadningar en Funeralium blijven we graag volgen.

Na de pikzwarte, logge vertoning van Ataraxie is de melodieuze doom/death van Saturnus haast lieflijk te noemen. Na de pauze betreden de Denen (overgekomen voor één enkel optreden!) met enkele kwinkslagen het podium waar rook komt aanzetten als kalme golfjes van een vredige oceaan. Het concert begint in stijl: op een bedje van zwevende toetsen wordt de tekst van “In Your Shining Eyes” voorgedragen, in uw collectie het einde van de cd “Martyre”. Slechts een proloog naar een eerste monumentaal werkstuk. “Paradise Belongs To You” is het titelnummer en openingstrack van de eerste Saturnus cd en bij alle aanwezigen een klassieker die een siddering van vreugdevol respect in de zaal teweegbrengt . Met het live uitvoeren van dit tien minuten durende epos gaat voor velen een wens in vervulling, al moesten we de kwetterende vogeltjes tijdens de atmosferische stukken wel missen. De verrassing van de avond wat de band betreft is de terugkeer van bassist Brian Hansen. Hij was één van de drie leden die na “Martyre” Saturnus verliet, maar werd nu met liefde terug ingehaald. Vanavond speelt de band nummers uit elk album dat men uitbracht. “Empty Handed” bevindt zich ditmaal vooraan in de set en met de terugkeer van Brian was het ook gemakkelijker om de nummers van de eerste cd te oefenen, vandaar dat we vanavond ook nog konden genieten van “I Love Thee” en het populaire “Christ Goodbye” als afsluiter.

Zanger Thomas A.G. Jensen geniet van het warme welkom dat het Belgische publiek hem geeft op zijn fijngevoelige, charmante manier. Het contact met het publiek wordt na elk nummer hervat. Nog steeds leest hij de teksten af van grote vellen papier op de grond, zij dat dit nu iets discreter gebeurde dan vorig jaar. Uit het laatste album “Veronika Decides To Die” krijgen we ook een groter aanbod. “To The Dreams” en “Murky Waters” zijn nieuw in het live bestand en vullen de welbekende succesnummers “I Long”, “Rain Wash Me” en “Pretend” perfect aan met hun dromerige passages die overgaan in ruwe death metal stukken met grunts. Door de niet te onderschatten rol van toetsenist Anders heeft de muziek een plechtig en symfonisch timbre, door de veelheid aan emotionele Gilmouriaanse gitaarsolo’s zou men Saturnus het best kunnen omschrijven als de Pink Floyd van de doom metalscene. Zwaar onderschat, maar een delicatesse voor de fijnproevers! Hopelijk nemen ze hier volgend jaar een dvd op, net zoals Novembers Doom dat gaat doen in november.

Setlist Saturnus: In Your Shining Eyes, Paradise Belongs To You, Empty Handed, Rain Wash Me, Starres, I Long, Drown My Sorrow, I Love Thee, To The Dreams, Inflame Thy Heart, Pretend, Softly On The Path You Fade, Murky Waters, Christ Goodbye

Geplaatst door Vera op dinsdag 01 april 2008 - 23:48:35
Reageren is uitgeschakeld

Banners

 

 

Welkom

Inlognaam:

Wachtwoord:


Vergeet me niet

[ ]
[ ]
[ ]
Cd & Dvd Reviews

01. CD reviews 2021
NEGURA BUNGET: Zau
With respect for the late Negru!
01. CD reviews 2021
THE TEA PARTY: Blood Moon Rising
Exceptional A class as usual!
01. CD reviews 2021
AEPHANEMER: A Dream Of Wilderness
A seminal self-willed band...
01. CD reviews 2021
DER WEG EINER FREIHEIT: Noktvrn
Simply brilliant, their best album so far!
01. CD reviews 2021
SWALLOW THE SUN: Moonflowers
A world of grief and beauty...
TaalZoeken Metal-Nose

Date / Time

 
Verwijs naar ons

Verwijs naar ons
Website in order to promote heavy-metal & hard-rock to a broader audience in Flanders but also in the entire world.
No part from this website may be used in any other publication whether in print or on the world wide web without the editor's consent.
All material is exclusive to Metal-Nose and copyright protected. All rights reserved. Copyright © Metal-Nose 20/05/2004. - www.metal-nose.org