Short List

Reviews, Interviews & Concertreviews
Metal-Nose
2021 / 2020 / 2019 / 2018 / 2017 / 2016 / 2015 / 2014 / 2013 / 2012 / 2011 / 2010 / 2009 / 2008 / 2007

Geen gebeurtenissen deze maand.

MaDiWoDoVriZatZon


1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
donderdag 04 oktober 2007
Moonlight Agony - Agnostic Metal

Interview door Geert Ryssen


Als je als journalist een volslagen onbekende band in de schoot wordt geworpen, dan mag je ervan uitgaan dat ook het ruime publiek weinig van die band zal afweten. Als ik gitarist Kalle Landin aan de lijn krijg is het mij er dan ook vooral om te doen een beeld te krijgen van zijn band Moonlight Agony.

1999
De geschiedenis van het Zweedse sextet gaat terug tot 1999 als gitarist Kalle Landin en drummer Robert Willstedt samen besluiten om een metal band te starten. Ook de huidige keyboardspeler Martin Melsström is van bij de start van de partij, maar de rest van de band zal met de regelmaat van een klok wisselen. De meest recente wissel is de vervanging van bassist Christofer Starnefalk door Christer ‘Zigge’ Pedersen (Dragonland, Nightshade), maar de meest ingrijpende was de vervanging van zanger Chital Shomapala (bekend van Firewind, Faro en Avalon) door David Äkesson. Kalle zegt er het volgende over: “We zijn door een behoorlijk moeilijke periode gegaan vooraleer we David in de band hadden. Zijn voorganger kwam uit Duitsland en het was behoorlijk lastig om met elkaar om te gaan. Nu hebben we echt een stabiele line-up gevonden met allemaal muzikanten die in de omgeving van Gothenborg wonen en ongeveer dezelfde leeftijd hebben. Dat geeft veel meer mogelijkheden om live op te treden, te repeteren en met elkaar op stap te gaan. Daardoor ontwikkel je een hechtere band met elkaar.” Aan de naam van de groep hangt ook een hele geschiedenis vast: “Oorspronkelijk wilden we een naam die de kracht van de rockmuziek uitstraalt in combinatie met de schoonheid van de klassieke muziek. Ons eerste idee was om de groep ‘Moonlight Sonate’ te noemen naar het pianostuk van Beethoven. Uiteindelijk wilden we toch een wat ‘hardere’ naam en ruilden we ‘Sonate’ in voor Agony”. Ook de uitgebreide bezetting met zes groepsleden is een doordachte keuze: “We hebben bewust gekozen voor een aparte zanger en ook voor een keyboardspeler. Zonder ritmesectie kun je uiteraard niet vooruit en twee gitaristen lijkt me ook een noodzaak.”

AGNOSTICI
Vooraleer de groep aan het echte werk is begonnen hebben ze een reeks ep’s uitgebracht in eigen beheer. Dat waren respectievelijk ‘Dust’ (2001), ‘Moonlight Agony’ (2001) en ‘Echoes Of A Nightmare’ (2002). “Onze eerste cd’s moet je beschouwen als een soort demo’s die we in zeer beperkte mate hebben verkocht. “Silent Waters” is in feite pas onze tweede officiële cd. We hebben de songs van die demo’s wel opnieuw gebruikt op onze full cd’s, al of niet met herwekte arrangementen.” Het is trouwens pas op de full cd versie van ‘Echoes Of A Nightmare’(2004) dat de fantastische zanger Chital Shomapala meedoet. Het contract met Massacre Records zou echter van korte duur zijn alhoewel er bij de ondertekening sprake was van een zogenaamde ‘multi-album deal’. “In feite ging het om ‘opties’ en Massacre besloot na één album dat ze niet met ons verder wilden. Achteraf moet ik zeggen dat we nu beter af zijn, want we zijn zeer blij met ons huidige label Dockyard1.” Met David Äkesson heeft de groep het nodige evenwicht gevonden, maar voor het schrijven van de nummers blijven de oprichters van de band toch de hoofdverantwoordelijken. “Voor het componeren van onze muziek maken we vooral gebruik van de computer. Samen met Robert werk in aan de songs en arrangeer ze. Vervolgens worden ze naar alle leden van de groep gestuurd en werken we de nummers uit in de repetitiestudio. Martin schreef één song en een aantal riffs zijn door de anderen bedacht, maar het leeuwenaandeel werd door mij en Robert gedaan.” Als ik Kalle vraag naar de inhoud van zijn teksten verwijst hij naar de filosofische opvattingen van de groep. “De teksten gaan over verschillende zaken, maar de meeste leden van de groep zijn agnosticus en songs zoals ‘Room 101’ en ‘The Dark Era’ zijn daarop geïnspireerd.” Agnosticisme is een filosofische opvatting die het bestaan van een opperwezen niet ontkent, maar stelt dat het onmogelijk is voor de mens om daar enige theoretische kennis over op te bouwen. Kalle vertaalt dit in de praktijk als volgt: “Je ontmoet verschillende mensen en iedereen heeft over alles een mening. Er zijn zoveel verschillende meningen en niet iedereen kan gelijk hebben. Heel wat mensen die overtuigd zijn van hun gelijk, zullen uiteindelijk ongelijk hebben. Het is een ware loterij om te beslissen wie nu de waarheid in pacht heeft.”

AMBITIES
De live geschiedenis van de band is eerder bescheiden. “We deden op de rug van ‘Echoes Of A Nightmare’ een minitour in Denemarken met Doro en dat was promotioneel zeker goed voor ons. Voor de rest heeft de band opgetreden in Zweden en Denemarken, maar op dit moment zijn er nog geen concrete data bekend voor een nieuwe tour. We mikken nu vooral op de zomerfestivals in Scandinavië. Het belangrijkste voor ons is dat we cd’s kunnen maken en muziek kunnen spelen. We hebben geen ambitie om rijke rocksterren te worden, we willen het vooral muzikaal waar maken.” Met ‘Silent Waters’ hebben ze alvast een sterke cd als visitekaartje. Zeker als je de moeite doet om de plaat goed te leren kennen ontdek je elke keer nieuwe elementen en bloeit het zaakje open. Kalle is het volkomen met me eens. “Ik ben blij dat je de moeite hebt gedaan om meerdere keren naar onze cd te luisteren. De muziek geeft zich inderdaad niet in één beurt prijs.” Hij is trouwens ook enthousiast over het artwork van Jan Yrlund. “Ik hou van het contrast tussen de titel van de plaat en het beeld op de cover. Eerst wilden we de plaat ‘Solemn Waters’ noemen zoals de laatste song, maar het artwork met de dame die kijkt over eens stille zee waarin hoge golven op komst zijn, heeft ons geïnspireerd om de titel aan te passen. Op deze manier vormt die ook een contrast met het beeld.” Dat Kalle een muzikant is met bagage blijkt als ik hem naar zijn muzikale achtergrond vraag. “Ik ben laat begonnen met gitaar, ik was al vijftien jaar. Ik ben eigenlijk gitaar beginnen spelen door een vriend. Ik heb klassieke muziek gestudeerd aan het conservatorium, maar als metal muzikant heb ik mezelf ontwikkeld. Eén van mijn grote voorbeelden was de Italiaanse groep Rhapsody.” Dat de groep er voor gaat mag ook blijken uit hun aantrekkelijke en transparante website. Ondertussen vertoeft ‘Silent Waters’ graag in mijn cd-speler. Ik wens Kalle dan ook oprecht alle succes toe.
Musicians:
David Akesson - Vocals
Karl Landin - Guitar
Martin Mellström - Synthesizer
Robert Willstedt - Drums
Christer 'Zigge' Pedersen - Bass
Rikard 'Peson' Petersson - Guitars

Tracklist:
Leaving Solitude
You Betrayed Me
Soulless
Through The Desert Storm
The Dark Era
I'm Alive
Room 101
Different Stories
The Red Blood Sails
Solemn Waters

Release: CD: 2007
Style: Melodic Power Metal
Label: www.massacre-records.com
Website: www.moonlightagony.com
Contact:
Playing Time:
Cat. N°:
Review by:
Translated by:
Rating:
Geplaatst door Jany op donderdag 04 oktober 2007 - 20:10:57
Reageren is uitgeschakeld

Nieuwscategorieën

 
Banners

 

 

Welkom

Inlognaam:

Wachtwoord:


Vergeet me niet

[ ]
[ ]
[ ]
Cd & Dvd Reviews

01. CD reviews 2021
NEGURA BUNGET: Zau
With respect for the late Negru!
01. CD reviews 2021
THE TEA PARTY: Blood Moon Rising
Exceptional A class as usual!
01. CD reviews 2021
AEPHANEMER: A Dream Of Wilderness
A seminal self-willed band...
01. CD reviews 2021
DER WEG EINER FREIHEIT: Noktvrn
Simply brilliant, their best album so far!
01. CD reviews 2021
SWALLOW THE SUN: Moonflowers
A world of grief and beauty...
TaalZoeken Metal-Nose

Date / Time

 
Verwijs naar ons

Verwijs naar ons
Website in order to promote heavy-metal & hard-rock to a broader audience in Flanders but also in the entire world.
No part from this website may be used in any other publication whether in print or on the world wide web without the editor's consent.
All material is exclusive to Metal-Nose and copyright protected. All rights reserved. Copyright © Metal-Nose 20/05/2004. - www.metal-nose.org