Short List

Reviews, Interviews & Concertreviews
Metal-Nose
2021 / 2020 / 2019 / 2018 / 2017 / 2016 / 2015 / 2014 / 2013 / 2012 / 2011 / 2010 / 2009 / 2008 / 2007

Geen gebeurtenissen deze maand.

MaDiWoDoVriZatZon


12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

woensdag 13 juli 2011
36ste Sjock Festival - Gierle - 08-09-10/07/2011

Tekst: Kris Muyldermans en Ilse Ryssen

“Your rock & roll highlight of the year”: dat klonk in elk geval veelbelovend en ze hebben het waargemaakt! Stuk voor stuk goede bands met allen een hoog rock & roll gehalte. Het was onze eerste keer op Sjock aangezien we andere jaren steeds in het buitenland vertoefden, maar het loonde zeker de moeite om de reis even uit te stellen tot na Sjock!

Vrijdag, 8 juli 2011

Op vrijdagavond stroomden de festivalgangers toe op het terrein in Gierle dat bovendien heel mooi gelegen is in een prachtige bosrijke omgeving in de Kempen. Er was mogelijkheid tot kamperen en daar werd dan ook gretig gebruik van gemaakt. Op vrijdagavond waren er drie bands gepland in de ”Titty Twister” een grote tent naast het plein met het hoofdpodium. Voor “Kitty in a Casket” waren we net te laat, maar we hebben gelukkig nog het grootste gedeelte van het optreden van de Ierse groep “Spellbound” gezien en het was één van de beste die we al gezien hadden van hen. Hun nieuwe CD “Stir it up” is zeker een aanrader voor psychobillyfans; we hadden een kort gesprek met de gitarist en de drummer en zij vonden de sfeer op het Sjockfestival veel beter dan op de Psychobilly Meeting in Pineda De Mar in Spanje waar ze de avond voordien hadden gespeeld voor een minder enthousiast publiek. En net een goede interactie tussen het publiek en de band is bepalend voor een goed optreden en dat was het zeker! De zanger nodigde zelfs het ganse publiek uit “for a cup of tea and a sandwich” bij hem thuis.

De hoofdgroep die avond was de “Guana Batz”; een stevige psychobillyband die af en toe ook een hoog rockabilly gehalte heeft en al enkele decennia mee gaat. En hun optreden was super : eerst en vooral een unicum omdat ze niet veel in België spelen maar ook omdat ze één van de gangmakers zijn in de psychobillymuziek samen met o.a. “Krewmen”, ” Meteors”, “Batmobile” en “King Kurt”,… En ze dus een rijk repertoire van bekendere songs in dit genre kunnen brengen. We hadden wel wat nieuwe nummers verwacht, maar hebben ze spijtig genoeg niet gekregen. In de Backstage hadden we een interview met de zanger Pip Hancox het enige originele lid van de groep. We hadden het even over de nieuwe psychobilly groepen die naar zijn mening veel te hard en te snel willen spelen waardoor de kwaliteit van de liedjes naar beneden gaat. Pip is een sympathiek man en vond het zeker de moeite om op Sjock te spelen! Ze vertrokken onmiddellijk terug naar London voor een volgend concert. Festivaldag één was geslaagd.

Zaterdag, 9 juli 2011

Dag twee : een programma met maar liefst 16 bands: waarvan 7 op het hoofdpodium “Wreckers Stage”. Onmogelijk om ze alle één voor één te bespreken maar wat we wel kunnen zeggen is dat elke band een plaats verdiende op dit rockfestival. De groepen die bij ons het meest in het oog sprongen waren in de eerste plaats die met een contrabasspeler. Het geeft toch dat extra basgeluid, ook dikwijls in combinatie met een drumstel.

De hoogtepunten waren zeker de groepen in de Titty Twister die naar ons mening ook zeker een plaatsje op het hoofdpodium zouden verdienen. “The Cheaterslicks” waren zeer goed; pure rockabilly en ze kregen het publiek op de dansvloer. Ook “The Four Slicks” was voor ons een band om zeker te onthouden met eerder een punksound. “ .357String Band” ook enorm sterk met een snel countrygeluid.

De headliner “The Legendary Shack Shakers” speelde vroeger op de avond dan voorzien en was subliem. De energieke zanger kwam verrassend uit de hoek met zijn mondharmonica en zijn toch wel eigen sound. Dikwijls ook met speciale geluidseffecten zoals af en toe een mitrailettegeluid geproduceerd door de contrabas en de basdrum. Gelijk hadden ze om hen een tweede maal te boeken op Sjock. Met “The BossHoss” als afsluiter was het feestje compleet.

Zondag, 10 juli 2011

Dag drie en een paar walletjes onder ons ogen: maar opnieuw zeker en vast de moeite. “Voodoo Swing” zette het feest in gang in de “Titty Twister” met een heel sterke bassist met Indiaanse roots en nummers met een leuke gitaarrif. Ook “Miss Mary Ann & the Ragtime Wranglers” was sterk en deze lieve Nederlandse vrouw met haar mooie stem had duidelijk succes bij het mannelijk publiek. “The Sore Losers” en “Guitar Wolf” waren minder ons ding, maar hadden toch een enthousiast publiek. “Nashville Pussy” bracht stevige rock met zwaar gitaargeweld door de blonde rondborstige vrouw van de zanger; moeilijk om stil te blijven staan en een wervelende show. De zanger was vol lof over Sjock dat naar zijn mening het beste festival is waar hij mag optreden.

Tenslotte zagen we nog twee groepen in de Titty Twister maar zeker niet de minste: “Carl and the Rhythm All Stars” een Frans –Portugese “primitive” rockabillyband met die avond een Belgische contrabasspeler Guy De Caluwé (“Lawen Stark & the Slide Boppers”) uit Stekene. Hij heeft alvast uitstekend gespeeld en kreeg dan ook complimenten van de andere bandleden.

En als afsluiter, last but not least, een jonge dynamische Rockabillyband uit Londen “The Ceazars” . Ondanks onze pijnlijke voeten kregen ze ons toch weer aan het dansen en ze konden het publiek helemaal opzwepen met hun stevige nummers en hun jeugdig enthousiasme. Hier zullen we zeker nog van horen! “Danko Jones” hoorden we toen we onderweg waren naar de auto en ook “Union Avenue” hebben we gemist, maar die zullen ook beiden de pannen van het dak gespeeld hebben!

Conclusie

We zijn vol lof over de groepen op Sjock maar zeker mogen we ook niet vergeten dat de sfeer op dit festival bijdraagt tot een voldaan gevoel: al de medewerkers , de securitymensen, allemaal één voor één vriendelijke mensen. Ook het plein met de standjes met kledij, piercings, platen en cd’s werd druk bezocht en was een plaats om gezellig een babbeltje te doen met andere rock & roll liefhebbers. Een dikke pluim ook voor de mensen van de sanitaire ruimtes: we zagen er niet op tegen om naar het toilet te gaan!

Ook het feit dat dit een nog eerder kleinschalig festival is, maakt het speciaal en dat zou eigenlijk zo moeten blijven. Beter klein en memorabel dan groot en commercieel! Bovendien is dit een zeer goedkoop festival: in voorverkoop geraak je al voor 50,00 euro binnen voor het ganse weekend!

Het enige puntje van kritiek is toch wel de met zand gevulde lucht in de Titty Twister. We keken nogal vreemd op toen we onze neus snoten na de optredens; we waren zeker niet de enigen en dit kan misschien wel op te lossen zijn; misschien een tip voor volgend jaar.

See ya next year!!


Aangemeld door Ilse Ryssen en Kris MuyldermansGeplaatst door Vera op woensdag 13 juli 2011 - 09:19:15
Reageren is uitgeschakeld

Nieuwscategorieën

 
Banners

 

 

Welkom

Inlognaam:

Wachtwoord:


Vergeet me niet

[ ]
[ ]
[ ]
Cd & Dvd Reviews

01. CD reviews 2021
NEGURA BUNGET: Zau
With respect for the late Negru!
01. CD reviews 2021
THE TEA PARTY: Blood Moon Rising
Exceptional A class as usual!
01. CD reviews 2021
AEPHANEMER: A Dream Of Wilderness
A seminal self-willed band...
01. CD reviews 2021
DER WEG EINER FREIHEIT: Noktvrn
Simply brilliant, their best album so far!
01. CD reviews 2021
SWALLOW THE SUN: Moonflowers
A world of grief and beauty...
TaalZoeken Metal-Nose

Date / Time

 
Verwijs naar ons

Verwijs naar ons
Website in order to promote heavy-metal & hard-rock to a broader audience in Flanders but also in the entire world.
No part from this website may be used in any other publication whether in print or on the world wide web without the editor's consent.
All material is exclusive to Metal-Nose and copyright protected. All rights reserved. Copyright © Metal-Nose 20/05/2004. - www.metal-nose.org