Short List

Reviews, Interviews & Concertreviews
Metal-Nose
2020 / 2019 / 2018 / 2017 / 2016 / 2015 / 2014 / 2013 / 2012 / 2011 / 2010 / 2009 / 2008 / 2007

Geen gebeurtenissen deze maand.

MaDiWoDoVriZatZon1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
donderdag 05 januari 2012
JACK STARRS BURNING STARR: Land Of The DeadRelease: 2011-11-11
Style: true heavy metal
Label: www.limb-music.com / www.hardlifepromotion.nl
Website: www.burningstarr.com / www.jackstarr.com
MySpace: www.myspace.com/jackstarrsburningstarr
Country: US, New York
Playing Time: 1h 0m 37s
Cat. N°: LMP 1111-128 CD
Review by: Vera
Translated by: Vera
Rating: 8/10


English:


Nederlands:

Jack Starr zou bij elke rechtgeaarde metalhead wel een belletje moeten doen rinkelen, is dat niet zo? Eerst in Virgin Steele met mastermind DeFeis, daarna Guardians Of The Flame, genoemd naar een album van die band en daarna geruime tijd niets meer. Ik kwam hem tegen op Magic Circle Festival 2008 en beluisterde zijn nieuwe cd. Daar werd weinig ophef van gemaakt nadien, maar het blijkt dat ‘Defiance’ een jaar later toch is uitgegeven. Problemen blijven de man achtervolgen, maar nu is hij terug met een sterk album dat we via Limb Music kunnen aankondigen. Hoog tijd om ‘Land Of The Dead’ onder de loep te nemen!

De Conan the Barbarian op de hoes mag al een indicatie zijn van wat we kunnen verwachten: stoere true heavy metal met uitstekend gitaarwerk van Jack Starr en de dynamische stem van Todd Hall (hij maakte live trouwens ook een sterke indruk). Net als bij Manilla Road en Virgin Steele kunnen we niet negeren dat deze muziek in het verlengde ligt van Manowar. Een welig tieren van clichés in de teksten moeten we dan ook door de vingers zien, maar dat neemt niet weg dat ‘Land Of The Dead’ een toegankelijke plaat is waar je als rudimentaire headbanger veel plezier aan kunt beleven. Het is vooral herkenbaar, daarnaast ook professioneel – zowel qua composities als qua opname met Bart Gabriel aan de knoppen als producer – en gastbijdragen van Manowar leden als drummer Rhino en gitaristen Ross The Boss en David Shankle maakt dit natuurlijk een ‘must have’ voor Manowar fans. Zij zullen niet teleurgesteld worden, maar ook niet in hogere sferen verkeren na beluistering van ‘Land Of The Dead’. Laat ons het rijtje aflopen…

Een gewichtig gesproken intro hoort er natuurlijk bij, maar daarna weet Burning Starr een goed evenwicht te vinden tussen het grote gebaar en meezingrefreinen in de titelsong. De galopperende ritmes in ‘Sands Of Time’ worden verrijkt met een hymne-achtig refrein, waarbij de geladenheid van Dio even om de hoek kijkt. Dit gevoel zullen we enkel nog hebben bij het oosters getinte ‘Never Again’ met David Shankle op gitaar. ‘Twilight Of The Gods’ doet mij natuurlijk denken aan de verenigde krachten uit de pagan metal hoek, maar dat blijkt hier een filmische compositie van twee minuten in de trant van Ennio Morricone. Enkel woordeloze koren dragen hun steentje bij. Er wordt terug peper in de reet gestoken met toegankelijke hymnen als ‘Stranger In Paradise’ en ‘Here We Are’: ongecompliceerde heavy metal, strak en aanstekelijk, maar niet gespeend van een bord vol clichés. Saxon en Manowar speelden poker tijdens ‘Warning Fire’ waarin Ross the Boss even zijn kunnen laat horen. Vreemd genoeg ben ik wel erg te spreken over ‘Daughter Of Darkness’: een ballad uit het goede hout gesneden. Het vrij banale strijdlied ‘When Blood And Steel Collide’ en het snel hakkende ‘On The Wings Of The Night’ maken de weg vrij voor het eerder vermelde ‘Never Again’ waarin geladenheid toch wat meer opdoemt. Afsluiter ‘Until The End’ is te vergelijken met ‘Carry On’ van Manowar: veel meezang gelegenheid, maar toch een beetje een schaduw van de band waarvan we de naam niet gaan noemen. Jack Starr blijft een fantastische gitarist – en dat horen we ook constant tijdens dit album – maar het is een beetje zielig dat hij zijn talenten – en die van de zanger – enkel richt op platgetreden paden. Desalniettemin toch een aanrader voor Manowar fans (dat bedoel ik nu met dat ‘zielig’).


Tracklist:

Land Of The Dead (6:29)
Sands Of Time (5:11)
Twilight Of The Gods (2:33)
Stranger In Paradise (5:29)
Here We Are (4:36)
Warning Fire (feat. Ross The Boss) (5:22)
Daughter Of Darkness (6:55)
When Blood And Steel Collide (6:38)
On The Wings Of The Night (4:39)
Never Again (feat. David Shankle) (5:46)
Until The End (6:42)

Musicians:

Todd Michael Hall: vocals
Jack Starr: guitars
Ned Meloni: bass
Kenny “Rhino” Earl: drums

Guest appearances:

Ross The Boss: guitars in track 6
David Shankle: guitars in track 10
Marta Gabriel (Crystal Viper): keyboards, piano
Geplaatst door Vera op donderdag 05 januari 2012 - 23:50:03
Reageren is uitgeschakeld

Nieuwscategorieën

Banners

 

 

Welkom

Inlognaam:

Wachtwoord:


Vergeet me niet

[ ]
[ ]
[ ]
Cd & Dvd Reviews

01. CD Reviews 2020
WARKINGS: Revenge
Enjoyable firm power metal from unknown outfit...
01. CD Reviews 2020
CONSTRAINT: Tides Of Entropy
Very good symphonic power metal with skills...
01. CD Reviews 2020
AIRBAG: A Day At The Beach
Superb blend of Floyd and new wave...
01. CD Reviews 2020
WILDERUN: Veil Of Imagination
Very well-crafted symphonic heaviness...
01. CD Reviews 2020
OSI AND THE JUPITER: Appalachia (EP)
Neo folk from the US...
TaalZoeken Metal-Nose

Date / Time

 
Verwijs naar ons

Verwijs naar ons
Website in order to promote heavy-metal & hard-rock to a broader audience in Flanders but also in the entire world.
No part from this website may be used in any other publication whether in print or on the world wide web without the editor's consent.
All material is exclusive to Metal-Nose and copyright protected. All rights reserved. Copyright © Metal-Nose 20/05/2004. - www.metal-nose.org