Short List

Reviews, Interviews & Concertreviews
Metal-Nose
2021 / 2020 / 2019 / 2018 / 2017 / 2016 / 2015 / 2014 / 2013 / 2012 / 2011 / 2010 / 2009 / 2008 / 2007

Geen gebeurtenissen deze maand.

MaDiWoDoVriZatZon


12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930


vrijdag 12 oktober 2012
A FOREST OF STARS: A Shadowplay For YesterdaysRelease: 2012-07-20
Style: progressive avant-garde black metal
Label: Lupus Lounge / www.prophecy.cd
Website: www.aforestofstars.co.uk/
MySpace: www.myspace.com/aforestofstars
Country: UK, Leeds
Playing Time: 1h 2m 39s
Cat. N°: WOLF 050-2
Review by: Vera
Translated by: Vera
Rating: 9,5/10


English:


Nederlands:

Dit zevenkoppig Victoriaanse gezelschap heerst! Nadat vorige albums ‘The Corpse Of Rebirth’ (2008) en ‘Opportunistic Thieves Of Spring’ (2010) al terug uitgebracht werden bij Prophecy Productions, hebben de zes heren en één dame van Britse afkomst een nieuw album uit en dat is een meesterwerk! Neen, A Forest Of Stars is geen hapklare stuff. Ja, soms moet je doorbijten (vooral vanwege de hysterische zang van Mister Curse). Toch zalft dit derde opus ‘A Shadowplay For Yesterdays’ meer dan het geselt. Bijgevolg kunnen we uiteindelijk de stelling dat dit het meest toegankelijke werkje van deze Engelsen is onderschrijven.

De leden van deze Gentlemen’s Club hebben zich verdiept in een intense thematiek. Dit conceptalbum gaat over een verloren ziel die heen en weer geslingerd wordt tussen een deugdelijk leven of het pad van blasfemische zelfvernietiging. De huidige clerus aan de kaak gesteld dus. Muzikaal verkent A Forest Of Stars seculier nieuwe horizonten. Ik heb me intussen de cd aangeschaft en merk dat ongebruikelijke instrumenten (althans toch in black metal) zoals orgel, fluit, viool, djembe, vibrafoon, tamboerijn, doumbeks, accordeon en zelfs ukelele sporadisch hun opwachting maken. Loopt dit wel goed af? Dat is de hamvraag. Zeker weten, het werkt verslavend omdat je telkens details blijft ontdekken. En zoals gezegd, het geheel is beklijvend genoeg om je verbluft achter te laten.

Een drie minuten lang intro met atmosferische synthesizerklanken en dwingende verteller ‘Directionless Resurrectionist’ wordt verfraaid met een machtige filmische sfeer. Aanvankelijk is ‘Prey Fell Of The Church Fate’ nog ingetogen, maar dan maken we kennis met die bevreemdende, wanhopige zang van Mr. Curse, mogelijk een struikelblok voor velen. Wie doorluistert ontdekt echter de algemene vredige aard van de muziek en ook de verleidelijke stuwkracht. Dit is episch! Met sierlijke vioolintermezzo’s van Katheryne, in een vorig leven nog even het strijkertje in My Dying Bride. Waar ik kippenvel van kreeg was het tien minuten durende ‘A Prophet For A Pound Of Flesh’. Magistrale uitvallen, akoestische gitaren, de creepy stem en het stuwende gitaarwerk leiden naar een moment waarop vrouwelijke en mannelijke folk zang samengaan in een harmonieus geheel. Het stuwende vervolg maakt het plaatje compleet. Voor we het beseffen zitten we met de aarzelende gitaarklanken in de volgende track: ‘The Blight Of God’s Acre’. Pure black metal met bestiale zang bedekt ons hier onder een wolk van toorn. Een chaotische viool draagt bij tot een gevoel van dissonantie. Na vier minuten is er echter een ijzig kalm stuk en via een jazzy sprint verwordt dit wederom tot black metal met krijszang. Dan is het mooi om even op adem te komen tijdens de ruimtelijke, atmosferische synthesizerklanken van ‘Man’s Laughter’ (ja hoor, met een geniepig gek lachje). Een herhaald signaal werkt bevreemdend, maar de toegankelijke gitaarriffs van ‘’The Underside Of Eden’ grossieren in cleane zang, fluit, en een zweempje Pink Floyd. Hier wordt de wanhopige zang recht tegenover vredige zangpartijen gezet. Absoluut subliem!

De video! Dat is een verhaal apart en mijn eerste geleide om dieper te spitten in dit album. Neem dus zeker de tijd om deze kunstige creatie te aanschouwen. Het betreft het nummer ‘Gatherer Of The Pure’, een avant-garde pareltje dat walsritmes, accordeon en proggy stukken met orgel combineert met een wanhopige serenade van onze zanger, terwijl Katheryne op viool hem vervoegt. Videoclip is even opzienbarend als Tool’s ‘Sober’ en doet me er wel wat aan denken. ‘Left Behind As Static’ charmeert door plots vinnige akoestische gitaren met viool, heeft een narratief timbre, maar schuwt niet om ook een hele lading stuwend gitaarwerk in te brengen. Wat een prachtige gitaarsolo trouwens! Onverwacht… om dan de ruimte te laten aan akoestische gitaren en fluit. De twee laatste songs vormen een geheel onder de noemer ‘Corvus Corona’ part één en twee. Onze getormenteerde zanger steekt een hele speech af, maar wordt de mond gesnoerd door orgelklanken die meer en meer hemels worden. De gekte in zijn stem kent even een hoogtepunt in het tweede deel, maar dan worden we onverbloemd verleid door de meeslepende vrouwelijke zang (voorwaar… het is mogelijk!). “I Open My Eyes” neuriën we meteen mee. Wat een wonderlijke plaat, waarbij we de vocale worstelingen voor lief nemen en besluiten dat dit grandioos is! Een album dat je aanschaft om te blijven draaien!

Stand out video clip: http://www.youtube.com/watch?v=7ZrKbecv8qc


Tracklist:

Directionless Resurrectionist (3:13)
Prey Fell Of The Church Fate (7:27)
A Prophet For A Pound Of Flesh (10:11)
The Blight Of God’s Acre (6:09)
Man’s Laughter (3:00)
The Underside Of Eden (8:14)
Gatherer Of The Pure (8:20)
Left Behind As Static (6:43)
Corvus Corona part 1 (3:15)
Corvus Corona part 2 (6:05)

Musicians:

• Mr John ‘The Resurrectionist’ Bishop - Drums, Percussion
• Sir Gtx. Grimshaw - Guitar
• Mr. Titus Lungbutter - Bass
• Katheryne, Queen of The Ghosts - Vocals, Violin, Flute
• Henry Hyde Bronsdon - Vocals, Guitar, Programming
• Mister Curse - Vocals
• The Gentleman - Keyboards, Piano, Percussion, ProgrammingGeplaatst door Vera op vrijdag 12 oktober 2012 - 17:24:54
Reageren is uitgeschakeld

Nieuwscategorieën

 
Banners

 

 

Welkom

Inlognaam:

Wachtwoord:


Vergeet me niet

[ ]
[ ]
[ ]
Cd & Dvd Reviews

01. CD reviews 2021
HIRAES: Solitary
Dawn Of Disease makes an unexpected switch...
03. DVD reviews 2021
LACUNA COIL: Live From The Apocalypse (DVD)
Exclusive lockdown concert...
01. CD reviews 2021
MORGARTEN: Cry Of The Lost
Nice folkish black metal from Helvetia...
01. CD reviews 2021
HELLOWEEN: Helloween
A grand celebration of Helloween at its best...
01. CD reviews 2021
THORIUM: Empires In The Sun
Superb heavy metal as it should sound!
TaalZoeken Metal-Nose

Date / Time

 
Verwijs naar ons

Verwijs naar ons
Website in order to promote heavy-metal & hard-rock to a broader audience in Flanders but also in the entire world.
No part from this website may be used in any other publication whether in print or on the world wide web without the editor's consent.
All material is exclusive to Metal-Nose and copyright protected. All rights reserved. Copyright © Metal-Nose 20/05/2004. - www.metal-nose.org