Short List

Reviews, Interviews & Concertreviews
Metal-Nose
2021 / 2020 / 2019 / 2018 / 2017 / 2016 / 2015 / 2014 / 2013 / 2012 / 2011 / 2010 / 2009 / 2008 / 2007

Geen gebeurtenissen deze maand.

MaDiWoDoVriZatZon


12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

vrijdag 03 mei 2013
GLORYHAMMER: Tales From The Kingdom Of FifeRelease: 2013-03-29
Style: symphonic power metal
Label: www.napalmrecords.com / www.hardlifepromotion.nl
Website: www.gloryhammer.com
Facebook: www.facebook.com/gloryhammer
Country: UK, Scotland
Playing Time: 48:15
Cat. N°: NPR
Review by: Vera
Translated by: Vera
Rating: 8,5/10


English:


Nederlands:

Naast zijn functie als succesvol opperpiraat in Alestorm, houdt Christopher Bowes zich nog bezig met tal van andere muzikale projecten. Eén daarvan, Gloryhammer, brengt nu het debuutalbum ‘Tales From The Kingdom Of Fife’ uit. De thematiek is zo Schots als maar zijn kan, de muziek is epische, glorieuze power metal die ons vooral aan Sabaton doet denken door zijn voortvarende strijdvaardigheid, maar ook fans van Rhapsody Of Fire, HammerFall en Helloween zal aanspreken. Het goede nieuws is dat het hier niet om een zouteloze kopie van de stijl gaat, maar een verfrissend geluid dat een glimlach van oor tot oor veroorzaakt tijdens deze koude lentedagen.

Bowes buigt zich bij dezen onder een verbloemende cape neer over zijn toetsen en gaf de zang uit handen. Thomas Winkler van het Zwitserse Emerald doet dit voortreffelijk en doet ons soms zelfs aan Geoff Tate denken (in ‘Quest For The Hammer Of Glory’), maar zijn geladen, vrij lage vocalen kunnen met elke reguliere power metalzanger concurreren. Het neoklassieke gitaarwerk van Paul Templing is frivool en levendig, terwijl de ritmesectie af en toe flink gas geeft, inclusief dubbele basdrums attacks. De aanpak van het (fictieve) verhaal is niet vrij van Monty Python invloeden en mag door zijn clichés wellicht een glimlach teweegbrengen. Toch zit het minutieus in elkaar en dit zal een vervolg krijgen op volgende albums. Het saaie stadje Dundee werd als epicentrum gekozen voor het toneel van de held Angus McFife die het opneemt tegen de duistere krachten van tovenaar Zargothrax. Eenhoorns en draken bevolken de hilarische songs, die meteen vertrouwelijk klinken, maar aanzetten tot meebrullen.

Dit is een bijzonder sterk album in het power metal genre. Na de filmische intro dat een frequent marstempo aanhoudt, gaat men met ‘The Unicorn Invasion Of Dundee’ van start met strakke power metal inclusief catchy refreinen en verhalende zang die aan Sabaton doet denken. Een lage, duistere stem klinkt een beetje potsierlijk, maar de snelle gitaarsolo is heerlijk. We worden vervolgens meegezogen in een bijzonder meeslepende plaat. Bekijk maar even de videoclip van ‘Angus McFife’ (naar het hoofdpersonage) of geniet van de ophitsende leuzen contra weemoedige solozang in het aan Queensryche refererende ‘Quest For The Hammer Of Glory’. Ja hoor, de clichés vliegen je om de oren, maar wat een vette gitaarsolo! In ‘Magic Dragon’ staan renaissance toetsen voorop met een stampende snelle ritmiek. Een glorieus gevoel overheerst. Er is ook een ballad met strijkers natuurlijk. Voordeel is dat ‘Silent Tears Of Frozen Princess’ heel mooi gezongen is. Thomas Winkler – ooit kandidaat om in Dragonforce te zingen – is een goudhaantje. Na dit kalme moment gaat men er in ‘Amulet Of Justice’ dubbel zo heftig tegenaan in een speed metal track die niet zou misstaan in het oeuvre van Helloween of Gamma Ray. Filmische keyboards en een meebrulrefrein heersen in ‘Hail To Crail’, terwijl het instrumentale ‘Beneath Crowdenbeath’ de voorbode is van de tien minuten durende, epische afsluiter ‘The Epic Rage Of Furious Thunder’. Erg gewichtig vangt dit aan, zelfs met operazang. Dan gaat men er raggend vandoor met harde riffs en gitaarsolo’s. We horen ook nog even vrouwelijke zang tijdens een kalmer intermezzo, met zwevende toetsen en harpachtige klanken. Dubbele basdrums en de duistere vertelstem maken dit episch, terwijl een ingetogen tokkelend einde het voorlopige outro van dit debuut inluiden. Zo vertrouwd als wat, maar fantastisch gedaan! Of hoe power metal ook nog kan boeien. Verfrissend album!


Tracklist:

Anstruther’s Dark Prophecy (1:27)
The Unicorn Invasion Of Dundee (4:26)
Angus McFife (3:28)
Quest For The Hammer Of Glory (5:38)
Magic Dragon (5:28)
Silent Tears Of Frozen Princess (5:34)
Amulet Of Justice (4:27)
Hail To Crail (4:43)
Beneath Cowdenbeath (2:29)
The Epic Rage Of Furious Thunder (10:33)

Musicians:

Thomas “Angus McFife” Winkler (Emerald CH): vocals
Christopher “Zargothrax” Bowes (Alestorm): keyboards
Paul “Ser Proletius” Templing: guitars
James “Hootsman” Cartwright: bass
Ben “Ralathor” Turk: drums
Geplaatst door Vera op vrijdag 03 mei 2013 - 17:44:08
Reageren is uitgeschakeld

Nieuwscategorieën

 
Banners

 

 

Welkom

Inlognaam:

Wachtwoord:


Vergeet me niet

[ ]
[ ]
[ ]
Cd & Dvd Reviews

01. CD reviews 2021
NEGURA BUNGET: Zau
With respect for the late Negru!
01. CD reviews 2021
THE TEA PARTY: Blood Moon Rising
Exceptional A class as usual!
01. CD reviews 2021
AEPHANEMER: A Dream Of Wilderness
A seminal self-willed band...
01. CD reviews 2021
DER WEG EINER FREIHEIT: Noktvrn
Simply brilliant, their best album so far!
01. CD reviews 2021
SWALLOW THE SUN: Moonflowers
A world of grief and beauty...
TaalZoeken Metal-Nose

Date / Time

 
Verwijs naar ons

Verwijs naar ons
Website in order to promote heavy-metal & hard-rock to a broader audience in Flanders but also in the entire world.
No part from this website may be used in any other publication whether in print or on the world wide web without the editor's consent.
All material is exclusive to Metal-Nose and copyright protected. All rights reserved. Copyright © Metal-Nose 20/05/2004. - www.metal-nose.org