Short List

Reviews, Interviews & Concertreviews
Metal-Nose
2021 / 2020 / 2019 / 2018 / 2017 / 2016 / 2015 / 2014 / 2013 / 2012 / 2011 / 2010 / 2009 / 2008 / 2007

Geen gebeurtenissen deze maand.

MaDiWoDoVriZatZon


12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

maandag 21 januari 2008
The Prophecy, Heavy Lord & In Age And Sadness - 013 Tilburg - 28/10/2007

Text & Pics: Vera


Sommige data blijven je altijd bij. 21 februari 2003 is er zo één. Op die dag ging ik naar The Frontline in Gent om de Amerikaanse doomband Morgion live te bekijken, maar ik leerde ook The Prophecy en Mourning Beloveth kennen. Morgion zou ik nooit terugzien, zij maakten nog een uitstekend album en gingen toen uit elkaar om vorig jaar te reïncarneren in Keen Of The Crow. Het Ierse Mourning Beloveth en het Engelse The Prophecy kon ik intensiever blijven volgen en eind oktober deden deze laatste hun jaarlijkse oversteek naar het vaste continent.

Het is stilaan een traditie: wanneer Halloween op komst is, neemt de sympathieke doomband uit Halifax de resterende verlofdagen op en verblijden ze ons met enkele live concerten. Ditmaal leidde dit me niet naar The Frontline – dit concert viel op een onhandige dinsdagavond – maar zette ik koers naar de 013 in Tilburg om er te genieten van een zogenaamde metal matinee: concerten beginnen omstreeks vier uur in de namiddag en zijn nabij de klok van achten alweer afgelopen. Een tendens die in België op een zondag gerust navolging mag vinden als je ’t mij vraagt.

De eerste band vandaag is IN AGE AND SADNESS. Deze Nederlanders brachten al enkele demo’s uit en ik heb ze ook al eens aan het werk gezien in die bewuste Frontline. Hun mix van melodieuze death/doom en Opeth-achtige technische progressieve elementen kon me ook vandaag wel boeien, zeker als er dan nog een goedklinkende cover van Katatonia langs komt. Nieuw op gitaar is Geert van Mook en die is bekend van Descent Productions, een Nederlands label met een goed oog/oor voor underground doom met potentie. De zang van bassist Pepijn - afwisselend zware grunts en heldere zanglijnen – kwam vrij goed uit de boxen gerold.

Een beetje verbaasd sta ik even later te kijken naar een springerige horde die zich HEAVY LORD noemt. Ook uit Nederland, maar een pak zwaardere kost dan In Age And Sadness. En vooral de beweeglijkheid zelve! De mannen lijken wel van elastiek! De zang wordt verzorgd door een jongeling van het netjes verzorgde type die trouwens wel een schreeuwerige strot kan opzetten. Ik heb sindsdien gemerkt dat Heavy Lord hard werkt aan zijn agenda en erg veel te bekijken is op de Nederlandse podia. Zelf noemen ze hun muziek Hellevoetsludge en ja, de muur van geluid met rauwe zang heeft raakvlakken met Electric Wizard, St Vitus en zelfs High On Fire. Na enkele nummers, wanneer het overdonderend effect een beetje weggeëbd is, wordt het me toch een beetje teveel van hetzelfde en te weinig melodieus.

Het contrast met THE PROPHECY is dan ook vrij groot. Deze band uit Halifax maakt al jaren aangrijpende doom metal in de klassieke My Dying Bride traditie en heeft juist wel enorm veel melodieuze gitaarpartijen en prachtige, heldere zang tussen de diepe grunts en heavy doom riffs. Deze tour werd gedaan zonder toetsenist Katie – zij is alweer uit de band gestapt, maar dat is nogal gebeurd – maar als viertal weet men eveneens een perfecte melancholische sfeer op te wekken. Er werd weer vrij veel onbekend en nieuw materiaal gespeeld zodat we binnen afzienbare tijd hopelijk kunnen genieten van het derde album, dat al een titel heeft: ‘Into The Light’. Uit het debuut ‘Ashes’ blijft de titeltrack een knaller van jewelste live en natuurlijk mag ook ‘The River’ uit het ‘Revelations’ album niet ontbreken. Dat is een kippenvelmoment door de smachtende én smartelijke heldere vocalen van Matt Lawson. Gitarist Greg O’Shea weeft zoals steeds een web van uitwaaierende gitaarsolo’s doorheen de nummers, terwijl bassist Gavin Parkinson en drummer John Bennett (terug fulltime bij The Prophecy na zijn My Dying Bride avontuur) voor de stevige basis zorgen. Het is genieten geblazen van dit voortreffelijke concert dat naar mijn gevoel te kort duurde, maar ja, de overtocht naar Engeland moest onverbiddelijk gehaald worden, want alle leden moeten morgen al terug aan het werk, sommigen zelfs om zes uur ’s morgens.Geplaatst door Vera op maandag 21 januari 2008 - 16:59:15
Reageren is uitgeschakeld

Nieuwscategorieën

 
Banners

 

 

Welkom

Inlognaam:

Wachtwoord:


Vergeet me niet

[ ]
[ ]
[ ]
Cd & Dvd Reviews

01. CD reviews 2021
NEGURA BUNGET: Zau
With respect for the late Negru!
01. CD reviews 2021
THE TEA PARTY: Blood Moon Rising
Exceptional A class as usual!
01. CD reviews 2021
AEPHANEMER: A Dream Of Wilderness
A seminal self-willed band...
01. CD reviews 2021
DER WEG EINER FREIHEIT: Noktvrn
Simply brilliant, their best album so far!
01. CD reviews 2021
SWALLOW THE SUN: Moonflowers
A world of grief and beauty...
TaalZoeken Metal-Nose

Date / Time

 
Verwijs naar ons

Verwijs naar ons
Website in order to promote heavy-metal & hard-rock to a broader audience in Flanders but also in the entire world.
No part from this website may be used in any other publication whether in print or on the world wide web without the editor's consent.
All material is exclusive to Metal-Nose and copyright protected. All rights reserved. Copyright © Metal-Nose 20/05/2004. - www.metal-nose.org