Short List

Reviews, Interviews & Concertreviews
Metal-Nose
2021 / 2020 / 2019 / 2018 / 2017 / 2016 / 2015 / 2014 / 2013 / 2012 / 2011 / 2010 / 2009 / 2008 / 2007

Geen gebeurtenissen deze maand.

MaDiWoDoVriZatZon

12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
dinsdag 01 juni 2021
SILVER LAKE BY ESA HOLOPAINEN: IdemRelease: 2021-05-28
Style: progressive rock/metal
Label: www.nuclearblast.de
Website: /
Facebook: https://www.facebook.com/SilverLakeEH
Country: Finland
Playing Time: 37:25
Cat. N°: 27361 57520
Review by: Vera
Translated by: Vera
Rating: 9,3/10English:


Nederlands:

Als gitarist en componist van het Finse Amorphis heeft Esa Holopainen al geschiedenis geschreven sinds de jaren negentig. Zij bepaalden mee de sound van het land met albums als ‘Tales From The Thousand Lakes’, ‘Elegy’ en ‘Skyforger’ waarop melodieuze death metal verrijkt werd met folk invloeden, zowel ruwe als cleane zang en een flinke dosis Finse melancholie. Nog steeds is Amorphis één van de meest gewaardeerde bands in de metalscene.

Holopainen blijkt in de loop der jaren een aantal songs geschreven te hebben die niet meteen pasten in het stramien van zijn hoofdband. Toen de wereld op slot ging in het voorjaar van 2020 – en ook Amorphis niet kon touren – besloot hij samen met vriend Nino Laurenne (bekend van Sonic Pump studio) werk te maken van die afwijkende ideeën en een soloalbum te maken. Dat is de geboorte van Silver Lake by Esa Holopainen. Beslissingen die genomen werden bepaalden de koers van deze schijf. Esa wou geen instrumentaal album, maar hij zag het ook niet zitten om achter de microfoon plaats te nemen. Bijgevolg deed hij beroep op een aantal uitstekende vocalisten die hij in zijn langdurige carrière had leren kennen. Door de aanwezigheid van zijn (sterke) persoonlijkheid zijn er parallellen met Amorphis, maar toch is dit anders.

Het is dan ook een album vol diversiteit en leuke verrassingen geworden. Bovenal staat als een paal boven water dat dit aangenaam luistervoer is dat – door zijn soms gedurfde poppy aanpak – zelfs potten zou kunnen breken bij een breed publiek. Was Esa’s gitaarspel bijvoorbeeld altijd al meer geënt op gevoel dan op technische uitspattingen, dan manifesteert hij zich als soloartiest nog meer als bewonderaar van gitaristen als Mark Knopfler en David Gilmour. Geen cataract van noten, maar de juiste noot op de juiste plaats. Dat is een bewijs van zijn immens talent. De songs krijgen door het timbre van de vocalist een bepaalde sfeer, maar daar bovenop legt de hand van de meester de finishing touch. Je zou het soms bijna gesofistikeerd noemen, maar nergens wordt er daardoor aan kracht ingeboet.

In het instrumentale titelnummer wordt al geïllustreerd hoe gevoel en sfeerschepping samengaan bij Esa. De heldere gitaarklanken zijn vervuld van weemoed en enige orkestratie voegt er een dramatisch effect aan toe. Nog meer weemoed in het door Jonas Renkse (Katatonia) gezongen ‘Sentiment’. Diens zwoele stem draagt de song die licht progressief is en knap gitaarwerk bevat. Maar dat geldt voor elke song, want de loopjes in het aanstekelijke ‘Storm’ zijn toch wel geniaal. Hier heeft Esa een man uit Zweden geëngageerd: Håkan Hemlin (Nordman) en het gevoel bekruipt je dat dit dé zomerhit van 2021 moet worden. Het doet me zelfs wat aan Fish denken, passend voorzien van Pink Floyd achtige solo’s. Die bijna popachtige benadering geldt ook voor de hoge emozang van Einar Solberg (Leprous) in ‘Ray Of Light’. Dan weerklinken heavy, vervormde gitaren in ‘Alkusointu’. Hier trekt het gesproken woord van de Finse acteur Vesa-Matti Loiri alle aandacht naar zich toe. Heel beklijvend, terwijl de instrumentatie wat doomy aandoet. Als klap op de vuurpijl komen er ook nog verrukkelijke solo’s in op gitaar, sax en keyboards. Heerlijk!

De duidelijkste link naar Amorphis is – uiteraard – te vinden in het door Tomi Joutsen gezongen ‘In Her Solitude’. Niemand kan die grunts zo vloeiend laten overgaan in warme cleane zang en de stijl is ook zoals Amorphis. Er resten ons dan nog twee songs met een lichtere, catchy aanpak: ‘Promising Song’ waarin muzikale kameleon Björn Strid (Soilwork, TNFO) voor zijn cleane stem kiest en de poeslieve zang van Anneke van Giersbergen in het vlot rockende ‘Fading Moon’. We eindigen in schoonheid met ‘Apprentice’ waarin Jonas Renkse (Katatonia) nogmaals komt tonen hoe je de melancholie ten top kunt drijven. Dit eerste soloalbum van Esa Holopainen is van grote waarde. Het schept een band tussen artiest en luisteraar door zijn empathisch karakter en geeft je pure schoonheid in weldoordachte toegankelijke songs die in jou een gevoel van positieve energie laten opborrelen. Het goede nieuws is dat Esa al materiaal heeft voor een tweede soloalbum. Laat maar komen!


Tracklist:

Silver Lake (3:04)

Sentiment (ft. Jonas Renkse) (3:46)

Storm (ft. Håkan Hemlin) (4:14)

Ray Of Light (ft. Einar Solberg) (3:31)

Alkusointu (ft. Vesa-Matti Loiri) (4:43)

In Her Solitude (ft. Tomi Joutsen) (4:48)

Promising Sun (ft. Björn ‘Speed’ Strid) (4:17)

Fading Moon (ft. Anneke Van Giersbergen) (4:28)

Apprentice (ft. Jonas Renkse) (4:30)Musicians:

Esa Holopainen: guitars

Pasi Heikkilä: bass

Vili Itäpelto: keyboards

Sampo Haapaniemi: drums & percussion

Vocals: see track listGuests:

Gas Lipstick: drums tracks 2, 4 & 7

Janne Huttunen: flute track 2, saxophone solo track 5

Ronny Hemlin: backing vocals track 3

Anu Itäpelto: kantele track 5

Netta & Nino Laurenne: backing vocals track 6

Geplaatst door Vera op dinsdag 01 juni 2021 - 15:05:52
Reageren is uitgeschakeld

Nieuwscategorieën

 
Banners

 

 

Welkom

Inlognaam:

Wachtwoord:


Vergeet me niet

[ ]
[ ]
[ ]
Cd & Dvd Reviews

01. CD reviews 2021
NEGURA BUNGET: Zau
With respect for the late Negru!
01. CD reviews 2021
THE TEA PARTY: Blood Moon Rising
Exceptional A class as usual!
01. CD reviews 2021
AEPHANEMER: A Dream Of Wilderness
A seminal self-willed band...
01. CD reviews 2021
DER WEG EINER FREIHEIT: Noktvrn
Simply brilliant, their best album so far!
01. CD reviews 2021
SWALLOW THE SUN: Moonflowers
A world of grief and beauty...
TaalZoeken Metal-Nose

Date / Time

 
Verwijs naar ons

Verwijs naar ons
Website in order to promote heavy-metal & hard-rock to a broader audience in Flanders but also in the entire world.
No part from this website may be used in any other publication whether in print or on the world wide web without the editor's consent.
All material is exclusive to Metal-Nose and copyright protected. All rights reserved. Copyright © Metal-Nose 20/05/2004. - www.metal-nose.org