Short List

Reviews, Interviews & Concertreviews
Metal-Nose
2021 / 2020 / 2019 / 2018 / 2017 / 2016 / 2015 / 2014 / 2013 / 2012 / 2011 / 2010 / 2009 / 2008 / 2007

Geen gebeurtenissen deze maand.

MaDiWoDoVriZatZon

12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
zondag 11 juli 2021
ENDLESS CHAIN: Forthcoming PastRelease: 2021-06-25
Style: progressive metal/Finnish gothic metal
Label: www.rockshots.eu / Asher Media
Website: /
Facebook: https://www.facebook.com/endlesschainband
Country: Finland
Playing Time: 44:19
Cat. N°:
Review by: Vera
Translated by: Vera
Rating: 8,7/10
English:


Nederlands:

Een beloftevolle nieuwkomer dient zich aan, omringd door tal van coryfeeën van de Finse metal scène. Endless Chain is het muzikale project van laatbloeier Timo Mölsä. Pas in 2016 besliste hij om zelf muziek te gaan maken en schrijven, maar hij volgde wel al dertig (!) jaar ons geliefde metalen genre op de voet. Samen met zijn vriend Ari Hokkanen nam hij zijn gitaar terug op en daar vloeiden songs uit. Songs die door Ari voorzien werden van teksten. Mölsä liet de demo’s die daaruit voort kwamen horen aan Korpiklaani drummer Samuli Mikkonen en die besloot toe te treden tot de band en de drums op het album in te spelen.

Stap voor stap vielen alle stukjes van de puzzel op hun plaats. Via Samuli leerde Mölsä producer Aleksanteri Kuosa kennen die al gewerkt had met o.a. Before The Dawn, Wolfheart en Waltari. Kuosa zou een grote impact hebben op de realisatie van dit debuutalbum ‘Forthcoming Past’, want hij speelde bovendien ook nog gitaar, bas en keyboards in de studio. Uit al de frisse ideeën werden tien songs geselecteerd en daarvoor liet men diverse zangers opdraven. De bekendste is Mikko Heikkilä die begin dit jaar van Dawn Of Solace’s comebackplaat ‘Waves’ zo’n pronkstuk maakte en ook in andere bands van Wolfheart boegbeeld Tuomas Saukkonen actief is (geweest).

Hoe meer ik me verdiep in ‘Forthcoming Past’, hoe meer dit melodieuze, maar soms ook heftige, debuut me doet denken aan hoe de man van Amorphis, Esa Holopainen, eerder dit jaar onder de naam Silver Lake ook een heel welluidend debuut maakte (als soloartiest). Hij beperkt zich tot composities en gitaar, er zijn veel gasten, zeker voor zang en de muziek heeft een uitgesproken Finse sfeer. Dat betekent gelijke delen metalen heftigheid en melancholie, een heldere gitaarklank, zowel cleane zang als grunts en sterke composities die soms zo catchy zijn dat ze aanleunen bij rock/pop. Al gaat men niet te ver in dat laatste, want de tragere songs horen tot het weemoedige type.

‘Forthcoming Past’ duikelt ons leven binnen met het titelnummer, meteen de langste en meest epische track van de plaat. Dit mediumtempo nummer heeft grandeur en valt dan ook bombastisch uit na een zwevend keyboard intro. De openingsspeech wordt voorgedragen door de Engelsman John Egerton. Cleane en ruwe zang wisselen elkaar af, gedaan door een duo dat later in All Of The Above’ en ‘Nothing More’ ook nog zal instaan voor de vocalen, Ville Hovi (clean) en Aki Salonen (extreme zang). Het vlot rockende ‘They’re The Ones To Fall’ is voor Mikko Heikkilä achter de microfoon (net als Ville zingt hij vijf songs). Meteen herkenbaar die gedetermineerde lage zang, en later ook screams. Een akoestisch folk sfeertje geeft ‘Hold Out Hope’ zijn charme, met sensitieve weemoedige zang en cello (Antti Kolehmainen), maar ook een vurige gitaarsolo van Sami Yli-Sirniö (beide muzikanten zitten in Waltari, maar Sami kennen we natuurlijk ook van thrashbom Kreator).

Na de vlot rockende single ‘All Of The Above’ volgt in ‘A Letter’ donkere zang van Mikko in gitzwarte sfeer, inclusief dramatische uitval. ‘Nothing More’ heeft opvallend moderne riffs en sound, maar de zang is atmosferisch. Het doet wat aan Amorphis denken.. Amorphis fans gaan dit album goed vinden. Een gevoelig duet (of ballade) is ‘Feel’. We horen zangeres Salla Sundberg naast Mikko. Akoestische gitaren, verhalende zang en cello vervolgen de beschouwende trend in ‘The Wild One’. Let op de prachtige bluesy semi-akoestische gitaarsolo! De volgende single ‘Scars On Me’ (weer met een solo van Sami) is wat ie moet zijn, uptempo en catchy, waarna Mikko Heikkilä als besluit nog een keer de melancholie mag laten hoogtij vieren in het door ambient synthesizers beheerste ‘The Memories’. Hierna mogen we besluiten dat Timo Mölsä de afgelopen dertig jaar naar goede muziek geluisterd heeft en dit prima weet om te zetten in eigen werk. ‘Forthcoming Past’ moet niet onderdoen voor Silver Lake met Esa Holopainen en ligt zelfs een beetje in hetzelfde straatje. Liefhebbers van de Finse sound in al zijn glorie: gaat dit horen!
Tracklist:

Forthcoming Past (6:41)

They’re The Ones To Fall (4:31)

Hold Out Hope (5:30)

All Of The Above (3:45)

A Letter (4:31)

Nothing More (3:53)

Feel (3:38)

The Wild One (3:53)

Scars On Me (3:18)

The Memories (4:33)Musicians:

Timo Mölsä: guitars, compositions

Ari Hokkanen: lyrics, guidance

Samuli Mikkonen: drumsSpecial guests:

Mikko Heikkilä: vocals on 2, 3, 5, 7 & 10

Ville Hovi: vocals on 1, 4, 6, 8 & 9

Aki Salonen: rough vocals on 1, 4 & 6

Salla Sundberg: vocals on 7

Aleksanteri Kuosa: producer, guitars, bass & keyboards

Sami Yli-Sirniö: guitar solo on 3 & 9

Antti Kolehmainen: cello on 3 & 8

John Egerton: opening speech on 1


Geplaatst door Vera op zondag 11 juli 2021 - 13:07:57
Reageren is uitgeschakeld

Nieuwscategorieën

 
Banners

 

 

Welkom

Inlognaam:

Wachtwoord:


Vergeet me niet

[ ]
[ ]
[ ]
Cd & Dvd Reviews

01. CD reviews 2021
NEGURA BUNGET: Zau
With respect for the late Negru!
01. CD reviews 2021
THE TEA PARTY: Blood Moon Rising
Exceptional A class as usual!
01. CD reviews 2021
AEPHANEMER: A Dream Of Wilderness
A seminal self-willed band...
01. CD reviews 2021
DER WEG EINER FREIHEIT: Noktvrn
Simply brilliant, their best album so far!
01. CD reviews 2021
SWALLOW THE SUN: Moonflowers
A world of grief and beauty...
TaalZoeken Metal-Nose

Date / Time

 
Verwijs naar ons

Verwijs naar ons
Website in order to promote heavy-metal & hard-rock to a broader audience in Flanders but also in the entire world.
No part from this website may be used in any other publication whether in print or on the world wide web without the editor's consent.
All material is exclusive to Metal-Nose and copyright protected. All rights reserved. Copyright © Metal-Nose 20/05/2004. - www.metal-nose.org