Short List

Reviews, Interviews & Concertreviews
Metal-Nose
2021 / 2020 / 2019 / 2018 / 2017 / 2016 / 2015 / 2014 / 2013 / 2012 / 2011 / 2010 / 2009 / 2008 / 2007

Geen gebeurtenissen deze maand.

MaDiWoDoVriZatZon
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031vrijdag 17 juli 2009
Ignite, Reno Divorce, Daybreak, Crossed The Line - Trix Zaal - Antwerpen - 12/07/09

Tekst: Olivier Constant

Voordat Zoli Teglas en kompanen het podium opwandelen, krijgen we in een goed vollopend Hof Ter Lo een zeer divers voorprogramma voorgeschoteld. Crossed The Line, een metalcore formatie uit het Ieperse, heeft de ondankbare taak om rond 19u.00 reeds het podium te betreden. Dat doen ze vrij gretig, want ze geven een loeiharde set ten gehore. Op dit vroege uur is het timide applaus van het publiek natuurlijk geen terechte waardemeter en de band trekt er zich dan ook weinig van aan. De New York-hardcore die is doorweven met de nodige metalinvloeden klinkt vertrouwd, maar toch wordt alles fris gebracht. Met ex-leden van Die…My Demon en Retaliate in de gelederen is Crossed The Line dan ook niet aan haar proefstuk toe. Vooral het schitterende ‘No Regrets’ wordt overtuigend gebracht en zo vormt de band een prima opener van de avond.

Daarna is het tijd voor Daybreak, een band uit het Antwerpse die experimentele hardcore brengt die goed in het gehoor ligt. De invloeden die je terug hoort zijn zeer divers, maar vooral het originele gitaargeluid valt op. Velen noemen dit genre wel eens post-hardcore, maar wat ben je met zo een containerbegrip? De rockachtige gitaarriedels worden ondersteund door een Snapcase aandoende ritmesectie en door de afwisselende krijsende en melodieuze zang ontstaat zo een potpourri die we nog maar zelden hoorden in het hardcoregenre. Vooral de nummers ‘Don’t Count Me Out’ en ‘My So Cold Home’, die ook op hun MySpace zijn terug te vinden, worden vol overgave gebracht. Als uitsmijter krijgen we nog de Refused-klassieker ‘I’d Rather Be Dead’ in een strakke versie te horen. Een verrassend optreden dus, van een stel prima muzikanten!

Tijd voor het officiële voorprogramma dat Ignite vergezeld tijdens deze tour en dat is Reno Divorce. De Amerikanen brengen goed in het gehoor liggen punkrock met een ferme knipoog naar Social Distortion. Op basis van het materiaal dat ik van de band hoorde waren de verwachtingen hoog gespannen. Dat valt allemaal lelijk tegen, want vanavond krijgt het publiek en vrij ongeïnspireerde set te zien. De bandleden staan er allemaal wat vermoeid bij en vooral zanger Brent Loveday klinkt weinig overtuigend. Daar kan de Motörhead-cover ‘Ace Of Spades’ niets aan veranderen, zodat het aftellen is geblazen tot de melodieuze hardcore van hoofdact Ignite.

Met ‘Bleeding’ schiet Ignite als een raket uit de startblokken. Hoewel het dringend tijd wordt voor de band om eens aan nieuw materiaal te denken (de laatste langspeler ‘Our Darkest Days’ dateert alweer uit 2006), klinken de nieuwe songs nog steeds zeer overtuigend. Dat moet de band ook gedacht hebben, want met uitzondering van werk van de plaat ‘A Place Called Home’ (2000) passeren vooral nummers van ‘Our Darkest Days’ de revue, waaronder ‘Fear Is Our Tradition’, ‘My Judgement Day’ en ‘Poverty For All’. Met ‘Who Sold Out Now’ , ‘Run’, het catchy ‘Veteran’ en het ingetogen ‘A Place Called Home’ wordt ook uitgebreid terug gegrepen naar het gelijknamige succesalbum. Leuk is dat ook het akoestische ‘Live For Better Days’ live wordt gebracht. De band krijgt er niet genoeg van en speelt ook ‘Slowdown’ akoestisch, wat bij het publiek (terecht) voor enige fronsende wenkbrauwen zorgt. Met een strakke drumsolo en een kippenvel bezorgende versie van U2’s ‘Sunday Bloody Sunday’, naderen we in geen tijd het einde van de set. In de vorm van ‘Ash Return’ krijgen de diehardfans dan toch nog een oudje voorgeschoteld, maar voor de rest is het knarsetanden geblazen voor wie vooral de oude Ignite-albums een warm hart toedraagt. Met het prachtige ‘By My Side’ zet Ignite tenslotte definitief een punt achter haar set die ook vanavond niet teleurstelde. Een blik op de concertagenda van zaal Trix in Antwerpen deed na het optreden bovendien al watertanden voor de komende weken. De hardcore liefhebbers worden er middels optredens van H 2O (1 augustus) en Slapshot (14 augustus) getrakteerd op twee vaandeldragers van het genre. Alleen daarheen zou ik zo zeggen!

Aangemeld door Olivier ConstantGeplaatst door Vera op vrijdag 17 juli 2009 - 14:54:51
Reageren is uitgeschakeld

Nieuwscategorieën

 
Banners

 

 

Welkom

Inlognaam:

Wachtwoord:


Vergeet me niet

[ ]
[ ]
[ ]
Cd & Dvd Reviews

01. CD reviews 2021
NEGURA BUNGET: Zau
With respect for the late Negru!
01. CD reviews 2021
THE TEA PARTY: Blood Moon Rising
Exceptional A class as usual!
01. CD reviews 2021
AEPHANEMER: A Dream Of Wilderness
A seminal self-willed band...
01. CD reviews 2021
DER WEG EINER FREIHEIT: Noktvrn
Simply brilliant, their best album so far!
01. CD reviews 2021
SWALLOW THE SUN: Moonflowers
A world of grief and beauty...
TaalZoeken Metal-Nose

Date / Time

 
Verwijs naar ons

Verwijs naar ons
Website in order to promote heavy-metal & hard-rock to a broader audience in Flanders but also in the entire world.
No part from this website may be used in any other publication whether in print or on the world wide web without the editor's consent.
All material is exclusive to Metal-Nose and copyright protected. All rights reserved. Copyright © Metal-Nose 20/05/2004. - www.metal-nose.org