Short List

Reviews, Interviews & Concertreviews
Metal-Nose
2021 / 2020 / 2019 / 2018 / 2017 / 2016 / 2015 / 2014 / 2013 / 2012 / 2011 / 2010 / 2009 / 2008 / 2007

Geen gebeurtenissen deze maand.

MaDiWoDoVriZatZon


12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930


zondag 16 september 2007
Earthshaker Fest - Rieden/Kreuth - 20/07/2007

DAY TWO: 20/07/2007

Tekst & foto’s: Vera

Vandaag speelt de eerste band om elf uur ’s morgens, dus sta ik na een haastige hap op dit vroege uur paraat om MORS PRINCIPIUM EST gade te slaan. Verdienstelijke melodieuze death/black metal en een band die me ook na het vertrek van gitarist Jori Haukio wel beviel. Na enkele nummers flink van jetje te geven met o.a. het heftige ‘Parasites Of Paradise’ uit het ‘The Unborn’ album, kondigt men een trager nummer aan. ‘The Distance Between’ bevat inderdaad de nodige atmosferische elementen om het concert boeiend te houden en dat is zeker het geval tijdens ‘Pressure’. Men verhoogt het ritme terug in het nieuwe nummer ‘Cleansing Rain’ en eindigt de energieke set met ‘Terminal Liberation’. De nadruk lag dus op materiaal uit het dit jaar verschenen album ‘Liberation = Termination’. Goede start van de dag.DEADLOCK blijkt te beschikken over een zanger die de boel bij elkaar schreeuwt en een zangeres wier stem verdrinkt in de brutale metalcore. Het optreden is bij vlagen okay, maar soms vrij saai. Wanneer er in een bepaald nummer enige piano en betere vrouwelijke zang voorbij komt, is dit al een pak interessanter, maar wanneer de band vervolgt met een disconummer, blaas ik de aftocht om even te gaan lezen in de Nuclear Blast catalogus.

Bij MYSTIC PROPHECY sta ik terug vooraan, want de klassieke heavy metal band met de vooral als producer bekende zanger R.D. Liapakis als frontman wil ik wel aandachtig volgen. Gitarist Gus G. is er al lang niet meer bij maar Martin Grimm en Symphorce-gitarist Markus Rohl bieden ook heel wat excellent vuurwerk op de gitaren. Het is een gedreven set met vooral nummers uit het in 2006 uitgekomen album ‘Savage Souls’. Ik noteerde: ‘Evil Empires’, ‘In The Darkness’, Nightmares Of Demons’ en het titelnummer ‘Savage Souls’. Uit ‘Regressus’ (2003) gooide men er nog twee nummers tussen, ‘Sign Of The Cross’ en ‘Mystic Prophecy’. De band sloot af met ‘Dark Sources’, een song die te vinden zal zijn op het nieuwe album ‘Satanic Curses’ dat op 19 oktober 2007 verschijnt bij Massacre. De band werd enthousiast onthaald door het publiek.

Doordat ik hen al voor de derde maal in korte tijd live te zien kreeg, ben ik gaan houden van de Zweden van SABATON. Zij maken strijdlustige metal hymnen met teksten die onverminderd over oorlog gaan, hun look wijst ook in die richting, maar zij weten de sfeer er altijd in te brengen. Ook vandaag weer, wanneer nummers als ‘Rise Of Evil’, ‘Into The Fire’ (aangekondigd als volgt: “Nice weather outside, but inside it is even hotter”, en ‘Attero Dominatus’ door velen werden meegezongen vol overtuiging. Ik begin de nummers al te kennen zonder er een album van te bezitten en genoot dan ook van dit optreden.


HATESPHERE mag dan de keet omtoveren in een moshpit, maar slaagt er maar gedeeltelijk in om met zijn gespierde metalcore op dit festival veel volk in beweging te krijgen. Jacob Bredahl (nu met lang haar) is een kundige frontman, maar ook ik heb niet heel het concert uitgekeken. Doordat de band zo goed als geen rustpunten inbouwt, gaat alles op elkaar lijken en ga ik maar even een biertje drinken in de blakende zon.

Om dan volledig in vorm te zijn voor de vrolijkste aller folkbands KORPIKLAANI. Vanaf de eerste noot zit de sfeer er goed in en wordt de zaal omgetoverd in een hups dansfestijn dat zijn gelijke niet kent. Wat zijn de Finnen ook hier populair! Zanger Jonne Järvelä werkt zich minzaam lachend en af en toe een indianendans demonstrerend doorheen de veelal Finse teksten, maar drinkliederen als ‘Beer Beer’ en ‘Happy Little Boozer’ worden door iedereen uit volle borst meegezongen. In het publiek doet men olijke rondedansjes en wanneer men niet onder het bier zit na een Korpiklaani optreden is er iets mis. Accordeon en viool geven de band haar eigen geluid. De nummers kwamen vooral uit de twee laatste schijven ‘Tales Along This Road’ en ‘Tervaskanto’. Hier en daar horen we nog een weemoedig instrumentaal nummer, maar Korpiklaani houdt toch vooral de vaart er in, om de pret niet te onderbreken en van elk concert een uitzinnig feest te maken. Missie geslaagd, ook ditmaal.

Het Helloween/Gamma Ray gehalte stijgt in de zaal wanneer FREEDOM CALL het podium opkomt. Het is de eerste maal dat ik de band aan het werk zie met nieuwe leden Lars Rettkowitz (gitaar) en Armin Donderer (bas), maar ze blijken al aardig ingewerkt en het werd een sfeervol concert, waarbij men vooral meezinghymnen speelde als ‘We Are One’, ‘Freedom Call’ en ‘United Alliance’. Je moet toegeven dat het iets meeslepend heeft en een band schept tussen band en publiek. Zanger Chris Bay heeft naar mijn smaak een iets te hoog stemgeluid, maar kom, dat hoort er nu eenmaal bij. Achter de drums zit Dan Zimmermann die later op de avond zich nog eens mag uitleven bij Gamma Ray. Natuurlijk werden er ook nummers gespeeld uit het nieuwe ‘Dimensions’ album en die lagen bij mij nog vers in het geheugen. Lol dus tijdens het bovengenoemde ‘United Alliance’, ‘Mr. Evil’ en mijn favoriet ‘Blackened Sun’. Ik was enorm blij dat ze dit laatste nummer speelden, want het is meer een gothic song in de trant van Sentenced en Lacrimas Profundere en dan is ondergetekende in haar nopjes natuurlijk.

Tijd voor een pletwals! GOD DETHRONED kwam, zag en overwon. De Nederlanders die al jaren een stevige reputatie hebben opgebouwd, bleken ook hier aardig populair te zijn en hun stevige death metal ging er dan ook in als zoete koek. Ook ik genoot van de brutaliteit en de technische onderlegdheid van deze muzikanten.

MASTERPLAN is toch een beetje pluimen verloren als superband, nu zanger Jorn Lande het afgestapt is en ex-Riot zanger Mike DiMeo de nieuwe frontman is. Men speelde erg veel nummers uit het laatste album ‘MK II’, erg logisch, want dat is het enige album dat Mike ingezongen heeft, en verder week de set niet veel af van diegene die we op tournee in het voorjaar konden zien. Iets meer inventiviteit in de keuze van een setlist had ik toch wel toegejuicht.

GAMMA RAY bleek de winnaar van vandaag, want met dit optreden zetten ze iedereen in vuur en vlam. Wat een sfeer! Uitgelaten en vrolijk! Stagedivers rolden als bezetenen over de koppen van de aanwezigen en kwamen al dan niet zacht neer voor de ogen van Kai Hansen. Ik was oprecht verbaasd over het charisma van de man. Natuurlijk heeft hij een jarenlange ervaring, maar dan nog moet je het in je hebben om de massa een uur uit je hand te laten eten. Van begin tot einde volgde ik het spektakel met rijzende verbazing en goedkeuring. Ik was al in mijn nopjes toen ze ‘Land Of The Free’ speelden, bij de Holocaust cover ‘Heavy Metal Mania’ was het hek helemaal van de dam. Meezingen en stagediven! Vervolgens werden we verwend met een Helloween cover set. Een kick om Kai zelf eens eindelijk ‘Ride The Sky’ te zien uitvoeren, toen was Helloween nog pure speed metal! ‘Future World’ en ‘I Want Out’ volgden. Het fantastische concert werd afgesloten met een prachtige lange versie van ‘Somewhere Out In Space’ waarbij de mooie atmosferische gitaarsolo me ter plekke kippenvel bezorgde. Toch leuk, zo’n aangename verrassing!

KREATOR kwam me daarna nogal routineus over. Ze speelden weer dezelfde set die ze altijd spelen. ‘Enemy Of God’, ‘Pleasure To Kill’, ‘People Of The Lie’, … Een degelijke portie thrash metal, maar weldra nogal vervelend, zodat ik moet bekennen dat ik besloot om naar de tent te gaan. En de schelle stem van “Mille” klonk voor geen meter. Naar verluidt zou TESTAMENT ook enkele nieuwe nummers spelen en ik heb gehoord dat het een goed optreden was, al was het geluid niet optimaal, maar de vermoeidheid haalde de overhand.


Geplaatst door Vera op zondag 16 september 2007 - 17:37:24
Reageren is uitgeschakeld

Nieuwscategorieën

 
Banners

 

 

Welkom

Inlognaam:

Wachtwoord:


Vergeet me niet

[ ]
[ ]
[ ]
Cd & Dvd Reviews

01. CD reviews 2021
THORIUM: Empires In The Sun
Superb heavy metal as it should sound!
01. CD reviews 2021
THE FLIGHT OF SLEIPNIR: Eventide
Eclectic US mix of black, stoner & folk...
01. CD reviews 2021
WOODEN VEINS: In Finitude
Members from Mar De Grises...
01. CD reviews 2021
SUIDAKRA: Wolfbite
Announced as Suidakra 2.0 and rejuveniled line up...
01. CD reviews 2021
ALASTOR: Onwards And Downwards
Psychedelic occult disc...
TaalZoeken Metal-Nose

Date / Time

 
Verwijs naar ons

Verwijs naar ons
Website in order to promote heavy-metal & hard-rock to a broader audience in Flanders but also in the entire world.
No part from this website may be used in any other publication whether in print or on the world wide web without the editor's consent.
All material is exclusive to Metal-Nose and copyright protected. All rights reserved. Copyright © Metal-Nose 20/05/2004. - www.metal-nose.org