Short List

Reviews, Interviews & Concertreviews
Metal-Nose
2021 / 2020 / 2019 / 2018 / 2017 / 2016 / 2015 / 2014 / 2013 / 2012 / 2011 / 2010 / 2009 / 2008 / 2007

Geen gebeurtenissen deze maand.

MaDiWoDoVriZatZon


12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Vision Divine - Een staaltje van Italiaans vakmanschap

Interview door Geert Ryssen


Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad om Olaf Thorsen – ondanks de naam een rasechte Italiaan – aan de lijn te krijgen. Het bleek geen Italiaanse nonchalance te zijn, maar een probleem om internationaal te bellen via een nieuwe GSM operator. Olaf is de oprichter, bezieler, belangrijkste componist en gitarist van Vision Divine, een Italiaans sextet dat grossiert in progressieve powermetal met sterk melodieuze inslag. Dat laatste is vooral te wijten aan zanger Michele Luppi die een AOR achtergrond heeft die hij trouwens recent heeft geëtaleerd via het gelegenheidsproject Los Angeles (cd op Frontiers – red.). “Michele was toen hij bij de band kwam (vorige zanger was Fabio Leoni van Rhapsody – red.) een totaal onbekende, maar ik was er absoluut zeker van dat hij indruk zou maken. Eén van de extra’s is bovendien dat hij een goede Engelse uitspraak heeft. Dat is trouwens iets waar we keihard aan werken, we willen dat typisch Italiaanse accent zoveel mogelijk bannen (lacht).”

KIEZEN TUSSEN LABYRINTH EN VISION DIVINE

Wat ooit begon als een nevenproject van Labyrinth is ondertussen een volwassen en zelfstandige band geworden. Olaf kijkt echter met gemengde gevoelens terug op zijn beslissing om in 2002 Labyrinth te verlaten. “Ik heb Labyrinth zelf opgericht en heb tien jaar van mijn leven aan deze groep gewijd, zelfs de naam was mijn bezit. Na de cd ‘Sons Of Thunder” wou ik de lijn van die plaat doorzetten, maar de anderen zagen dat helemaal niet zitten. Ik had de keuze om ofwel iedereen te ontslaan en nieuwe muzikanten aan te trekken, ofwel zelf de band verlaten. Het eerste wou ik de anderen niet aandoen en ik heb dan maar voor het tweede gekozen. Een pluspunt op dat moment was dat ik niet vanaf nul moest beginnen. Vision Divine bestond reeds en vijf jaar later ben ik tevreden met wat ik met deze band heb bereikt.”

OP ZOEK NAAR GOD

Wat volgde was het in 2004 uitgebrachte album “Stream Of Consciousness” waarmee meteen werd bewezen dat alles in een goede plooi was gevallen. Dat conceptalbum over een waanzinnige en eenzame man krijgt nu een vervolg met “The 25th Hour”. “Ik beschouw de plaat echter niet als “Stream Of Consciousness Part 2”. Om te beginnen hebben we ondertussen nog een andere cd gemaakt en heeft de groep zich sterk ontwikkeld. De gelijkenis met dat album is dan wel weer dat we ook nu enkele line-up wisselingen hebben gekend en dat we opnieuw voor de uitdaging stonden om onze geloofwaardigheid te bewijzen met een kwaliteitsvolle plaat.” Olaf zegt dat hij geen filosoof wil zijn, maar zijn teksten gaan toch merendeels over de relatie van de mens met het onbekende, noem het God of wat dan ook. “Als ik de songs begon te schrijven bleek al gauw dat ik het opnieuw had over een waanzinnige man, maar dan wel veertig jaar later. Hij is nog steeds op zoek naar de zin van het leven. De songs zijn opgevat als verhalen die hij heeft opgeschreven in zijn dagboek en ik concentreer me op zijn laatste levensdag. Hij hoort stemmen en praat met zijn engel. Het vijfentwintigste uur maakt allusie op het feit dat ons leven in feite bestaat uit fragmenten van telkens vierentwintig uren waarbij alles elke keer opnieuw begint. Het vijfentwintigste uur is het symbool van het overstijgen van die sequens naar iets nieuws. Mijn teksten refereren dikwijls naar het transcendente, maar wij zijn geen predikanten. Het is eerder een uiting van een spirituele zoektocht’.

TIMO TOLKKI

Net als het in 2005 uitgebrachte “The Perfect Machine” werd dit nieuwe album geproduceerd door Timo Tolkki van Stratovarious. “Timo is ondertussen een goede vriend geworden, we beschouwen hem zowat als het zevende lid. Ik heb er Timo aanvankelijk bijgehaald omdat ik iemand wilde hebben met de nodige ervaring om de groep op te tillen naar een hoger niveau. Hij heeft een goede kijk op het geheel, hij weet hoe alles moet klinken en heeft verstand van alle aspecten van een studio-opname. Hij heeft zowat anderhalve maand in mijn buurt gewoond en zijn sterke betrokkenheid heeft mij aangenaam verrast. Als het van mij afhangt wordt hij ook de producer van onze volgende plaat.” Als ik Olaf complimenteer met de schitterende arrangementen is hij bijzonder geflatteerd. “Ik schrijf de muziek en de teksten, Michele schrijft de melodielijnen, maar de rest van de band is onmisbaar. Het tot stand komen van de arrangementen is een moeilijk te beschrijven proces waarbij elke muzikant afzonderlijk van groot belang is.” De kwaliteit van het nieuwe album zou nieuwe deuren moeten kunnen openen voor de band. “De reacties op de nieuwe plaat zijn bijzonder lovend en vooral de niet onbelangrijke Duitse markt reageert bijzonder positief. We gaan zeker toeren in Azië en we onderzoeken momenteel de mogelijkheden om opnieuw in Zuid-Amerika te gaan spelen. Dat is echter niet zo eenvoudig om dat georganiseerd te krijgen (lacht). We hebben ook een aanbod vanuit de Verenigde Staten en we hopen natuurlijk ook om in Europa te kunnen spelen. Dat blijkt echter het moeilijkste gebied te zijn omdat promotoren het niet zo goed hebben begrepen op Italiaanse bands.” Ik raad ze aan om eens goed luisteren naar “The 25th Hour”. Samen met de rest van de discografie moet dit overtuigend genoeg zijn om deze band op de festivals te programmeren, er worden immers genoeg kansen geboden aan mindere goden.
Musicians:
Michele Luppi: vocals
Olaf Thörsen: guitars
Federico Puleri: guitars
Cristiano Bertocchi: bass
Alessio “Tom” Lucatti: keyboards
Alessandro Bissa: drums

Tracklist:
My Angel Died (0:51)
The 25th Hour (5:33)
Out Of A Distant Night (Voices) (5:28)
Alpha & Omega (5:48)
Eyes Of A Child (4:57)
The Daemon You Hide (4:49)
Waiting For The Dawn (instrumental) (1:46)
The Essence Of Time (4:42)
A Perfect Suicide (5:20)
Heaven Calling (3:37)
Ascension (2:14)

Release: 2007-06-25
Style: melodic progressive power metal
Label: www.scarletrecords.it
Website: www.visiondivine.com
Contact:
Playing Time: 45:19
Cat. N°: SC 139-2
Review by:
Translated by:
Rating:

Discography:
Vision Divine (1999)
Send Me An Angel (2002)
Stream Of Consciousness (2004)
Stage Of Consciousness (2004 – DVD)
The Perfect machine (2005)
The 25th Hour (2007)

De bespreking vind je hier


Geplaatst door Jany op dinsdag 16 oktober 2007 - 21:04:41
Reageren is uitgeschakeld

Banners

 

 

Welkom

Inlognaam:

Wachtwoord:


Vergeet me niet

[ ]
[ ]
[ ]
Cd & Dvd Reviews

01. CD reviews 2021
NEGURA BUNGET: Zau
With respect for the late Negru!
01. CD reviews 2021
THE TEA PARTY: Blood Moon Rising
Exceptional A class as usual!
01. CD reviews 2021
AEPHANEMER: A Dream Of Wilderness
A seminal self-willed band...
01. CD reviews 2021
DER WEG EINER FREIHEIT: Noktvrn
Simply brilliant, their best album so far!
01. CD reviews 2021
SWALLOW THE SUN: Moonflowers
A world of grief and beauty...
TaalZoeken Metal-Nose

Date / Time

 
Verwijs naar ons

Verwijs naar ons
Website in order to promote heavy-metal & hard-rock to a broader audience in Flanders but also in the entire world.
No part from this website may be used in any other publication whether in print or on the world wide web without the editor's consent.
All material is exclusive to Metal-Nose and copyright protected. All rights reserved. Copyright © Metal-Nose 20/05/2004. - www.metal-nose.org